Beeldbank Stichting Cultuurbehoud Westkapelle
 → 
 →  [Fotonummer 2081]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Fotonummer : 2081
 
Titel : Westkappelse emigranten in Amerika 1910
Plaats/dorp :
Adres/locatie :
Datering : 1910
Bijzonderheden : Een viertal Amerikanen, waarbij de Westkappelse emigranten Jan Slabber (Valkje) (1879-1954), zittend vooraan, en Levinus Westerbeke (Fien de Kroeper) (1884-1963), geheel rechts, laat zich fotograferen in cowboyuitrusting; ca. 1910.

Levinus Westerbeke arriveerde op 4 augustus 1903, samen met zijn dorpsgenoten Jakob Westerbeke en Maarten Huibregtse, in de USA. Zijn eerste bestemming was een oom in Sheboygan Wi, die ook zijn overtocht had betaald.
Jan Slabber volgde hem in 1906.
Kort daarna huurden Slabber en Westerbeke samen een boerderij in de plattelandsregio Tyrol, bij Cooperstown, Griggs County in de staat Noord Dakota. Waarschijnlijk is Levinus Westerbeke in de jaren 1914-1918 getrouwd geweest; tijdens zijn huwelijk woonde hij in Ontario, Canada. Na zijn scheiding keerde hij weer terug naar Griggs County. Kennelijk had hij redenen om niet op te vallen of herkend te worden, want zijn naam had hij veranderd in Lewis Westberg en ook gebruikte hij een valse geboortedatum. Veel van zijn levenswandel is onduidelijk; contact met zijn familie in Westkapelle onderhield hij niet meer. Hij overleed op 3 juni 1963 in Griggs County.
Jan Slabber bleef wonen en boeren in Tyrol, maar ook met hem ging het niet zo goed. Hij kreeg zware psychische problemen met als triest gevolg dat hij op 29 oktober 1929 zijn buurman Albert Campbell met een geleende revolver doodschoot. Hij gaf zichzelf aan bij de plaatselijke sheriff. In de politiecel deed hij een mislukte zelfmoordpoging. Al na enkele dagen werd hij schuldig bevonden aan moord en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij overleed op 1 april 1954 in de gevangenis.
(Informatie H. Westerbeke)

Zie ook de emigrantenlijst: http://www.westkapellecultuurbehoud.nl/images/PDF/Emigratie-naamlst.pdf
 
Fotograaf : Onbekend  
Collectie : SCW
Rubriek : Westkappelse emigratie;Groepsfoto
Subrubriek :
Categorie : Prentbriefkaart: kopie
Achterkant afbeelding :
Google Map :
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 12 mei 2020